top of page

Miten rakentaa sisäistä turvaa maailmassa, joka tuntuu hajoavan?

  • Writer: minnakirsi
    minnakirsi
  • 5.6.
  • 2 min käytetty lukemiseen


Kun maailma ympärillä järkkyy – uutiset kertovat sodista, yhteiskuntien repeämisestä, taloudellisesta epävarmuudesta, sairauksista ja luonnonvoimien riehumisesta – moni alkaa oireilla: unettomuutta, ahdistusta, vetäytymistä, ylivirittyneisyyttä. Näinä aikoina ei auta kauniit lauseet tai pelkkä “positiivinen ajattelu”. Tarvitaan konkreettista mielen ja arjen suojaa.

Tässä 12 keinoa, jotka voivat oikeasti auttaa:


  1. Rakenna tai säilytä säännöllinen rytmi – erityisesti unirytmi. Epävarmuus ulkomaailmassa lisää sisäisen turvan tarvetta, ja toistuva arjen rytmi on hermostolle kuin vakaata maata jalkojen alle. Herää ja käy nukkumaan samaan aikaan, syö ajallaan, ja suojele iltaisin yöunta: vältä sinivaloa, uutisia ja kiihdyttäviä keskusteluja. Väsynyt mieli näkee maailman pimeämpänä kuin se on.


  2. Rajoita uutisvirtaa tietoisesti. Seuraa uutisia vain kerran päivässä, ja valitse lähteet, jotka eivät perustu pelon lietsontaan. Ylenmääräinen altistuminen negatiivisille uutisille voi passivoida, lisätä ahdistusta ja synnyttää kierteen, jossa huolesta tulee alitajuinen tapa – jopa koukuttava.


  3. Vältä negatiivisia itseään toteuttavia ennusteita. Toistuva huoliajattelu voi alkaa ohjata käyttäytymistä ja valintoja tavalla, joka vahvistaa juuri niitä uhkakuvia, joita pelkää – ja näin arki alkaa rakentua pelon varaan. Kun alkaa uskoa, että kaikki on menossa vain huonompaan suuntaan, alkaa myös toiminta kaventua ja mahdollisuudet jäävät käyttämättä.


  4. Tee jotain konkreettista käsilläsi. Siivoa, leivo, korjaa, haravoi, rakenna – fyysiset, näkyvät teot palauttavat hallinnan tunnetta. Kun kädet toimivat, mieli juurtuu tähän hetkeen eikä jää pyörimään uhkakuvien varaan.


  5. Käytä kehoa turvan ja tasapainon lähteenä. Hengitä syvään, paina jalkapohjat maahan, tunne selkärangan tuki – hermosto tarvitsee konkreettisia signaaleja siitä, että olet turvassa nyt. Liiku edes vähän: kävele, venyttele, liiku hitaasti. Kehon jumi ruokkii mielen ahdistusta, mutta liike palauttaa yhteyden ja rauhoittaa.


  6. Erota vaikutusvaltasi rajat. Kysy: voinko vaikuttaa tähän asiaan tänään? Jos en, jätän sen. Huomion suuntaaminen hallittavaan ei ole pakenemista – se on selviytymisälyä.


  7. Pysy yhteydessä toisiin – älä vetäydy. Ihmismieli kaipaa peilausta: nauru, halaus, katsekontakti, keskustelu. Huoliajattelu vahvistuu eristyksissä.


  8. Palauta kyky iloita. Kuuntele musiikkia, tanssi, katso jotain kaunista. Ilo ei ole välinpitämättömyyttä, vaan merkki siitä, että mieli ei ole jäänyt huolien valtaan – se palauttaa yhteyden myös vaikeuksien keskellä.


  9. Rajoita spekulatiivista ajattelua. Loputon “entä jos?” kuluttaa mielen voimavaroja ja ruokkii lamaantumista. Kirjoita ajatukset ylös ja rajaa niille oma aikansa, mutta älä jää asumaan niihin, äläkä anna niiden ohjata valintoja, jos kyse ei ole todellisesta uhasta.


  10. Tee pieniä hyviä tekoja. Anna paikka bussissa, auta naapuria, kiitä kaupan kassaa. Hyvät teot, vaikka pienetkin, vahvistavat kuulumisen ja merkityksellisyyden kokemusta.


  11. Sano ei myrkylliselle puheelle. Väsyneet ihmiset puhuvat toisinaan rumasti maailmasta ja toisistaan. Valitse seurasi: etsi niitä, jotka eivät käännä epävarmuutta kyynisyydeksi.


Viimeisenä, mutta erityistä painoa kantaen:


  1. Pidä kiinni merkityksestä – hinnalla millä hyvänsä. Vaikeina aikoina merkityksen kokemus ei ole ylellisyyttä, vaan psyykkinen elinehto. Kun elämässä on edes jokin suunta, tarkoitus tai vastuu, mieli kestää enemmän eikä luhistu epävarmuuden alla. Ilman merkitystä tyhjyys alkaa täyttää tilaa – ja tyhjyys ruokkii toivottomuutta.


Ja lopuksi:Sisäinen rauha ei synny todellisuuden pakenemisesta tai jatkuvasta negatiivisen tiedon virrasta. Se syntyy siitä, että pysähdymme katsomaan maailmaa ja kysymme: Mitä tämä tilanne paljastaa minusta? Mihin minun tulisi palata? Jokaisessa ihmisessä on paikka, joka ei horju – hiljainen, vakaa keskus, joka ei seuraa maailman liikkeitä.


Epävakaus ei aina ole este vakaudelle – se voi olla portti siihen.

Maailma voi olla levoton, mutta me emme ole sen edessä voimattomia.


 Sisäinen vakaus ei synny sattumalta. Se rakennetaan. Tietoisesti. Päivä päivältä.




 
 
 

Comments


Photo © Minna Kirsi

bottom of page